Ivóvíz higiénia – Miért fontos?
Ivóvíz higiénia: alapvető az egészséges állományhoz
Az állat egészségét nagymértékben meghatározza az ivóvíz-higiénia milyensége, amely gyakran elfeledett dolog. Az ivóvízrendszert rendszeresen tisztítani kell, különben elszennyeződik, és meggátolhatatlan baktériumnövekedés forrásává válik. Sőt, a szennyezett víz legtöbbször szemmel nem látható, ugyanakkor az állatok beteggé válnak, a teljesítményük egyre rosszabb és rosszabb. A probléma megoldására a Kanters kifejlesztette az Aqua-clean -t. Az Aqua-clean tökéletesen tisztítja az ivóvíz rendszerünket, és megvéd bármilyen kórokozó baktérium további megjelenésétől.
A takarmány-kiegészítők közvetlen vízbe adagolása azonnali eredményhez vezet, amely sokkal jobb, mint a takarmányon keresztül. A takarmány és a vízben adagolt kiegészítők kombinációja bizonyítható növekedést mutat az állatok egészségi állapotában. Ez viszont megnövelt termelékenységet jelent.
Ivóvízminőség: Milyen a jó ivóvíz?
Az ivóvíz, a kémiai és biológiai minősége alapján ellenőrizhető.
Az alábbiakban a víz minősítésére Hollandiában, baromfitelepekre használatos vízminőségi paramétereket tüntetjük fel.
1. sz. Táblázat: A víz kémiai minősége
Paraméter: | Standard: | A gyakorlati problémák: |
Keménységi fok | 15 – 20º (1º = 10 mg/l feloldott kalcium só) |
A 20 fok feletti, kemény víz okozhat
|
pH | 4 - 9 |
|
Kloridok (tiszta) | 200 – 300 mg/l |
|
Vas | 0,5 – 2,5 mg/l |
|
Mangán | 0,5 – 2 mg/l |
|
Ammónia | 1 – 2 mg/l |
|
Nitrát | 100 – 200 mg/l |
A túl sok Nitrittel együtt:
|
Nitrit | 0,1 – 1 mg/l |
Kombinált hatás Nitráttal ld. föntebb
|
2. sz. Táblázat: A víz bakteriológiai standardjai
Csíraszám (CFU), E.Coli |
|
Összcsíraszám (CFU) |
|
A magasabb aktuális értékek hatása:
- Hasmenés
- Elhullás
Mit okozhat a rossz minőségű víz?
A rossz vízminőséget számos tényező okozhatja.
Az alábbi képen a lehetséges tényezőket illusztráltuk.

1. A bejövő víz minősége
A vizet akár vezetékes ivóvízhálózatról, akár saját kútról is nyerhetjük. A legtöbb esetben a vezetékes ivóvíz elég jó. Azonban még így is túl sok klór, vas, mangán lehet benne. Ha saját kutat használunk, körültekintőnek kell lennünk. A víz elég szennyezett is lehet, mind kémiai, mind bakteriológiai tekintetben. Mindig vizsgáltassuk meg laborkörnyezetben a vizünket!
2. Adalékok, gyógyszerek és vakcinák használata
Legtöbbször ezek az anyagok szennyezik a rendszerünket. Alapvető, hogy ezek használata után mindig tisztítsuk meg a rendszert. A tisztítás megelőzi a baktériumok növekedését. A Kanters Special Products BV termékei nem szennyezik az itatórendszerünket!
3. Hőmérséklet
A magas hőmérséklet a patogén baktériumoknak nagy esélyt ad a megjelenésre, növekedésre. Győződjünk meg róla, hogy a rendszerünk tiszta és csíramentes.
4. Lassú vízáramlás
A lassú vízáramlásnak köszönhetően a szennyeződés könnyebben megtapad az ivóvíz rendszerben. Ez pedig kiváló táptalaj a patogén mikroorganizmusoknak.
5. Az itatórendszer típusa
Zárt rendszer használata esetén csökken a víz szennyeződésének veszélye. Nyitott rendszerben, mint pl. a harangitatóknál a madarak beleléphetnek a vízbe, szennyeződést, ürüléket hagyva ott.