Ivóvíz higiénia – Miért fontos?

Ivóvíz higiénia: alapvető az egészséges állományhoz

Az állat egészségét nagymértékben meghatározza az ivóvíz-higiénia milyensége, amely gyakran elfeledett dolog. Az ivóvízrendszert rendszeresen tisztítani kell, különben elszennyeződik, és meggátolhatatlan baktériumnövekedés forrásává válik. Sőt, a szennyezett víz legtöbbször szemmel nem látható, ugyanakkor az állatok beteggé válnak, a teljesítményük egyre rosszabb és rosszabb. A probléma megoldására a Kanters kifejlesztette az Aqua-clean -t. Az Aqua-clean tökéletesen tisztítja az ivóvíz rendszerünket, és megvéd bármilyen kórokozó baktérium további megjelenésétől.

A takarmány-kiegészítők közvetlen vízbe adagolása azonnali eredményhez vezet, amely sokkal jobb, mint a takarmányon keresztül. A takarmány és a vízben adagolt kiegészítők kombinációja bizonyítható növekedést mutat az állatok egészségi állapotában. Ez viszont megnövelt termelékenységet jelent.

 

Ivóvízminőség: Milyen a jó ivóvíz?

Az ivóvíz, a kémiai és biológiai minősége alapján ellenőrizhető.
Az alábbiakban a víz minősítésére Hollandiában, baromfitelepekre használatos vízminőségi paramétereket tüntetjük fel.

 

1. sz. Táblázat: A víz kémiai minősége

Paraméter:
Standard:
A gyakorlati problémák:
Keménységi fok
15 – 20º
(1º = 10 mg/l feloldott kalcium só)

A 20 fok feletti, kemény víz okozhat

  • Csökken az ivóvíz rendszer funkciója, ez a kalcium lerakódásnak köszönhető.
  • Reakció az adalékokkal, gyógyszerekkel, vakcinával
pH
4 - 9
  • pH < 5 savas gyomor a baromfiban → hasmenés
  • pH > 8,5 csökkenti a vakcinák, gyógyszerek hatékonyságát
Kloridok (tiszta)
200 – 300 mg/l
  • Csökkenti a vízfelvételt
  • Növeli a víz pH-ját
  • Csökkenti az ivóvízrendszer normális működését, a kalcium/nátrium szennyeződéseknek köszönhetően
Vas
0,5 – 2,5 mg/l
  • Csökkenti az ivóvízrendszer normális működését, a kalcium/nátrium szennyeződéseknek köszönhetően
  • Csökkenti a vakcinák/ gyógyszerek hatékonyságát
  • Csökken az ásványok hatékonysága egyéb vegyületeknek köszönhetően
  • Megnöveli a mangán lerakódást
Mangán
0,5 – 2 mg/l
  • Csökkenti az ivóvízrendszer normális működését, köszönhetően a szennyeződésnek
  • Metabolikus problémák lehetnek, csökken az egészség
Ammónia
1 – 2 mg/l
  • Kedvezőtlen hatása a rossz emésztés
Nitrát
100 – 200 mg/l
  • Kedvezőtlen hatása a rossz emésztés
  • Csökkent növekedés

A túl sok Nitrittel együtt:

  • Immundepresszáns hatást vált ki
  • A vitamin hiányát okozza
Nitrit
0,1 – 1 mg/l

Kombinált hatás Nitráttal ld. föntebb

  • Megnöveli az elhullást

 

 

2. sz. Táblázat: A víz bakteriológiai standardjai

Csíraszám (CFU), E.Coli
  • CFU < 100
  • Log-value < 2
Összcsíraszám (CFU)
  • CFU =< 100.000
  • Log-value < 5

 

A magasabb aktuális értékek hatása:

  • Hasmenés
  • Elhullás

 

Mit okozhat a rossz minőségű víz?

A rossz vízminőséget számos tényező okozhatja.
Az alábbi képen a lehetséges tényezőket illusztráltuk.

 

Az ivóvíz minősége

Az ivóvíz minősége

 

1. A bejövő víz minősége

A vizet akár vezetékes ivóvízhálózatról, akár saját kútról is nyerhetjük. A legtöbb esetben a vezetékes ivóvíz elég jó. Azonban még így is túl sok klór, vas, mangán lehet benne.
Ha saját kutat használunk, körültekintőnek kell lennünk. A víz elég szennyezett is lehet, mind kémiai, mind bakteriológiai tekintetben. Mindig vizsgáltassuk meg laborkörnyezetben a vizünket!

 

2. Adalékok, gyógyszerek és vakcinák használata

Legtöbbször ezek az anyagok szennyezik a rendszerünket. Alapvető, hogy ezek használata után mindig tisztítsuk meg a rendszert. A tisztítás megelőzi a baktériumok növekedését.
A Kanters Special Products BV termékei nem szennyezik az itatórendszerünket!

 

3. Hőmérséklet

A magas hőmérséklet a patogén baktériumoknak nagy esélyt ad a megjelenésre, növekedésre. Győződjünk meg róla, hogy a rendszerünk tiszta és csíramentes.

4. Lassú vízáramlás

A lassú vízáramlásnak köszönhetően a szennyeződés könnyebben megtapad az ivóvíz rendszerben. Ez pedig kiváló táptalaj a patogén mikroorganizmusoknak.

 

5. Az itatórendszer típusa

Zárt rendszer használata esetén csökken a víz szennyeződésének veszélye. Nyitott rendszerben, mint pl. a harangitatóknál a madarak beleléphetnek a vízbe, szennyeződést, ürüléket hagyva ott.

 

A megoldás: Aqua-Clean®