Itatórendszer tisztítása

Útmutató: itatórendszer tisztítása és fertőtlenítése
Aqua-clean-nel, szervízperiódusban

 

  1. Állítsuk a gyógyszeradagolót (javaslat: MixRite) 1-2%-os adagolásra, a felszívó csövet helyezzük közvetlenül az Aqua-Clean-t tartalmazó kannába.
  2. Ha lehet, iktassuk ki a víznyomás-csökkentést – ez meggyorsítja az itatórendszer csöveinek a feltöltését.
  3. Nyissuk ki az itatóvonalak végén, a vak csővégeken lévő zárat, hogy a csövekben lévő még kezeletlen víz ki tudjon folyni – már fertőtlenített ólban ezt vagy a szennyvízaknába vagy az ólon kívülre el kell vezetni víztömlőkkel, hogy a csövekből kikerülő kórokozók a már fertőtlenített padozatot ne fertőzzék.
  4. Nyissuk meg az ól vízellátását és kapcsoljuk rá a gyógyszeradagolót!
  5. Becsüljük meg az épületben lévő itató vízcsövek térfogatát (csövek hossza szorozva a cső belső sugarának négyzetével, mindkét adat deciméterben kifejezve, az eredményt literben kapjuk meg).
  6. A vízórán ellenőrizzük, hogy a számított mennyiség duplája elfogyjon a feltöltés során – a túladagolás azért kell, mert az itatóvonalak nem egy időben töltődnek föl.
  7. Minden egyes itatóvonalat ellenőrizni kell, van-e már Aqua-Clean a kifolyó csővégeken: egy vödörben felfogva a kifolyó vizet, enyhe habcsíkok jelennek meg benne. A legbiztosabb, ha a kifolyt vizet ellenőrizzük peroxid teszttel: a vízmintát tízszeresére hígítva, 500-1000 mg/liter koncentrációnak megfelelő színreakciót kell mutatnia.
  8. Ha megjelent az Aqua-Clean a csővégeken, le lehet zárni azokat, le lehet zárni a vízellátást is és kb. 24 órán keresztül hagyjuk dolgozni a szert a csövekben.
  9. A behatási idő elteltével vegyük ki az Aqua-Clean-es kannából a gyógyszeradagoló felszívó csövét, és öblítsük ki tiszta vízzel az itatórendszerből –lehetőleg normál víznyomással - a kezelt vizet. Itt is a csövekben lévő számított víztérfogat dupláját járassuk át a csöveken vízórával ellenőrizve a fogyást. A szennyezett vizet most is tömlők segítségével vagy a szennyvízcsatornába, vagy az épületen kívülre vezessük.
  10. Ellenőrizzük minden csővégnél peroxid teszttel (1-100 mg/L tartományban mérő), hogy a vízminta már nem tartalmaz Aqua-Clean-t.

 

Munkavédelem: A tömény Aqua-Clean maró hatású, kinyitása után a kannához csak védőkesztyűben szabad hozzányúlni.