Itatási technológia

Útmutató: Itatási technológiába beépített itatóvíz fertőtlenítés Aqua-clean-nel

 

  1. Számítsuk ki, hogy az adott ólban az adott létszámú és korú állat mennyi vizet fogyaszt 24 óra alatt.
  2. Számítsuk ki, mennyi a 24 óra alatt fogyasztott ivóvíz 1%-a, mert annyi törzsoldatot kell készíteni.
  3. Készítsünk 1%-os törzsoldatot: 10 liter vízbe 100 ml (=1 dl) Aqua-Clean szükséges. Értelemszerűen, ha pl. 6000 litert iszik 24 óra alatt az állomány, 60 liter törzsoldat (benne összesen 600 ml = 6 dl Aqua-Clean) szükséges a 24 órára.
  4. Állítsuk a gyógyszeradagolót (javaslat: MixRite) 1-os adagolásra, a felszívó csövet helyezzük a törzsoldatot tartalmazó edénybe (Itt ne közvetlenül a tömény oldatot tartalmazó kannába!!!).
  5. Nyissuk meg az ól vízellátását és kapcsoljuk rá a gyógyszeradagolót!
  6. A szelepekből vett pár csepp vízből ellenőrizhetjük a fertőtlenítőszer tartalmát: 1-100 mg/liter mérési tartományú peroxid teszttel: 50-100 mg/liter koncentrációnak megfelelő színreakciót kell mutatnia.
  7. Ebben a koncentrációban 24 órán keresztül, de akár hosszabb ideig is ihatják az állatok a fertőtlenítőszeres vizet.
  8. A kezelési idő elteltével vegyük ki az Aqua-Clean-es törzsoldatból a gyógyszeradagoló felszívó csövét.
  9. Itatóvízbe kevert vakcinázás megkezdése előtt meg kell várni, hogy a fertőtlenítőszert tartalmazó vizet elfogyasszák az állatok a csövekből.
  10. Ellenőrizzük minden csővégnél peroxid teszttel (1-100 mg/L tartományban mérő), hogy a vízminta már nem tartalmaz Aqua-Clean-t.

 

Munkavédelem: A tömény Aqua-Clean maró hatású, kinyitása után a kannához csak védőkesztyűben szabad hozzányúlni. A törzsoldat elkészítésekor mindig vegyünk fel védőkesztyűt!!!